4.10.2009

Πωλείται Αέρας - LADEN Projekt, Düsseldorf


Αέρας, στοιχείο απαραίτητο ύπαρξης και ζωής κάθε ζωντανού οργανισμού. Ο αέρας που δεν ανήκει σε κανένα, που κανενός δεν είναι κυριότητα αποτελεί προϋπόθεση απαραίτητη και συνθήκη απαραβίαστη της ζωής. Αέρας σημαίνει ζωή και η ζωή απαιτεί τον αέρα της, τον χώρο της τον ζωτικό για να επιβιώσει.

Πωλείται αέρας σημαίνει πωλείται ζωή; Μπορεί να πουληθεί η ζωή; Ο αέρας που πωλείται στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων ποια συνάφεια και ποια διασύνδεση έχει με το «ζω», με το «υπάρχω»; Ο χώρος που καταλάμβανε ένα κατάστημα μεταφραζόμενος ως «ο αέρας του», πως μπορεί να μεταφέρει τη δυναμική ενός χώρου που δε θα υφίσταται πλέον αλλά θα μετουσιωθεί σε κάτι άλλο. Μια προσπάθεια συνέχειας στον χώρο και στο χρόνο με άλλη προσωπικότητα και με άλλες διαστάσεις

Παίρνοντας λοιπόν την συνηθισμένη ανακοίνωση, η οποία στην Κύπρο χρησιμοποιείται για να γνωστοποιήσει σε ενδιαφερόμενους, ότι μια επιχείρηση είναι προς πώληση, πέντε καλλιτέχνες από την Κύπρο και τέσσερις από την Γερμανία, στοχεύουν, μέσω της δουλειάς τους, να εξερευνήσουν και να επεξεργαστούν όλες τις ερμηνείες της έννοιας «Πωλείται Αέρας».

Η ιδέα ότι ο αέρας μπορεί να πουληθεί, να εμπεριέχεται και να ανταλλάζεται, αντιμετωπίζεται ως μια εννοιολογική πρόκληση στην οποία οι εννέα καλλιτέχνες θα αναζητήσουν εικαστικές και δημιουργικές απαντήσεις.

Ταυτόχρονα, στους προβληματισμούς που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολλαπλά εικαστικά αποτελέσματα, δεν μπορούν παρά να προσεγγιστούν θέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ποιότητα ή και την ιδιαιτερότητα, τα εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά του αέρα που πουλούμε ή ανταλλάζουμε. Μπορεί ο αέρας ή καλύτερα η αύρα ενός χώρου ή ενός πολιτισμού να μεταφερθεί αυτούσια; Πως ενσωματώνεται στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ρευστότητα του αέρα ως υλικού σώματος πέρα από τις φυσικές και σαφέστατα τις μεταφυσικές του προεκτάσεις μπορεί να τον βοηθήσει να εισχωρήσει και να ενσωματωθεί σε σώματα, ιδέες, ή και περιβάλλοντα ξένα και καμιά φορά αλλότρια. Μπορεί να αγκαλιάσει με τρυφερότητα ή να στροβιλίσει με ένταση και καταστροφικότητα. Η κίνηση του μπορεί να αλλάξει τα τοπία της ψυχής και του νου μας. Ο αέρας που γίνεται άνεμος, τυφώνας ή κυκλώνας, όσα παίρνει μαζί του μπορούν εν δυνάμει να μετασχηματίσουν το παρόν σε ένα μέλλον με αρώματα από άλλο χωροχρόνο, αναπλάθοντας στοιχεία του παρελθόντος και της παράδοσης.

Ο αέρας που αφήνουν πίσω τους πρόσωπα, χώροι και καταστάσεις μπορούν να οδηγήσει στον υπέρτατο έρωτα ή στο ισωπεδωτικό μίσος. Μπορεί να δέσει για πάντα ή να χωρίσει δια παντός.

Η περιβαλλοντική χροιά του ανταλλάζω αέρα, με αναφορά στους ρύπους που εκπέμπουν χώρες και βιομηχανίες μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σκέψης και παρέμβασης για τους εννέα καλλιτέχνες, καθώς η ρύπανση του αέρα και το δικαίωμα να «φορτώσεις» τους ρύπους, τον ανεπιθύμητο αέρα που καταστρέφει τη ζωή, σε όσους είναι λιγότερο προνομιούχοι, απoφορτώνοντας το δικό σου σύστημα, αποτελεί την προαιώνια τάση του ανθρώπου να ξεφορτώνεται τις δικές του «αμαρτίες» σε πλάτες άλλων

Εννοιολογικά μέσα από την δουλειά τους θα χρησιμοποιήσουν στοχαστική (αντανακλαστική) σκέψη για να φτάσουν σε εικαστικές καταθέσεις. Οι οποίες, εν μέρει, μέσα από την ειρωνεία και το χιούμορ θα αναφέρονται σε δημοφιλή εικονογραφία και παραδοσιακή κουλτούρα, ώστε να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την έννοια του «αέρα» ως ένα αναλώσιμο προϊόν.

Οι καλλιτέχνες, δημιουργώντας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον αλλά κάτω από μια κοινή ομπρέλα και μέσω της πράξης της απόδοσης, της εγκατάστασης και της βιντεοπροβολής επιδιώκουν με διασπώμενες αναφορές να δώσουν συνεπείς και συνεκτικές ιδέες σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως «ο αέρας της Κύπρου σε ανταλλαγή με τον αέρα της Γερμανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου